Retsmedicin – fascination, inspiration og kolde facts

De fleste kender det: At væmmes og gyse ved synet af maltrakterede lig, hvad enten der er tale om udspekulerede mord, nøje og spektakulært tilrettelagt i syge hjerner, eller det er naturens og tyngdelovens kræfter, der er på spil. Tænk bare på 9. september, tsunamien i 2004 eller flyulykken i Madrid for nylig.
Vi væmmes, men samtidig er vi fascinerede: Hvor galt kan det gå? Hvad sker der med kroppen, når man drukner og skylles op på land i tropisk klima? Hvordan kan man identificere et lig, der er forkullet efter et flystyrt? Og er der giftstoffer, som ikke kan spores af retskemiske analyser? Disse og mange flere spørgsmål beskæftiger retsmedicinere sig med dagligt.
For krimiforfatteren Sara Blædel indgår retsmedicin som en vigtig del af researchen. I anledning af udgivelsen af den nye udgave af RETSMEDICIN har hun skrevet til os om arbejdet med sine bøger:
"Hvordan ville en bestemt slags stiklæsioner se ud i virkeligheden? Hvilke skader fra en ualmindelig brutal voldtægt vil offeret blive efterladt med? Hvordan ser det ud, hvis man får halsen skåret over i et langt lige snit? (…) Det har en utrolig stor betydning for hele bogens troværdighed. Når man har en retsmediciner med i sin historie og hans arbejde kan have stor betydning for opklaringen, så skal det også være beskrevet korrekt, ellers mister hele bogen sin troværdighed."
RETSMEDICIN vedrører ikke bare højt specialiserede fagpersoner, der køligt og videnskabeligt korrekt, dissekerer døden og dens årsag(er). Retsmedicin angår os alle og vores ønske om, at retfærdigheden sker fyldest.
Derfor bør vi glæde os over, at nogle mennesker dagligt arbejder med døden i form af obduktioner som videnskabeligt felt. Udviklingen af ny viden og nye arbejdsredskaber inden for retsmedicin (blandt andet forskellige former for scanninger og den nyligt udviklede fotogrammetri, som blev brugt i Anna Lindh–sagen) har ført til, at FADL’s Forlag efter bare fire år udsender en gennemrevideret udgave af RETSMEDICIN – nordisk lærebog.

Oprentlig dato: 

2008-09-16 16:42:36 +0200