Høj inflation forsinker opsving

Inflationen for august lå på 2,6 procent. For mange privatansatte lønmodtagere – og flertallet af offentligt ansatte – betyder det faldende reallønninger. Det er dårligt nyt for det private forbrug og udsigterne til et opsving.

”Den fortsat høje inflation gør blot ondt værre herhjemme. Privatforbruget har været faldende i første halvdel af 2011. Derfor er det i særdeleshed problematisk med en inflation, som fortsat er højere end lønstigningstakten, og dermed udhuler forbrugernes købekraft og dæmper det private forbrug yderligere,” siger chefanalytiker i Dansk Erhverv, Torben Mark Pedersen.

”Dertil kommer, at den høje inflation svækker ikke blot den indenlandske efterspørgsel, men også Danmarks konkurrenceevne, idet den danske inflation siden april måned har været højere end gennemsnittet for euro-zonen.”

Advarer mod skatter og afgifter
Dansk Erhvervs chefanalytiker peger ligeledes på, at man ikke skal forvente hjælp fra pengepolitikken lige foreløbigt:

”Europa er fanget i en vækstklemme og en gældskrise. Derfor vil den Europæiske Centralbank fastholde de lave renter i hvert fald i det næste års tid, og den meget ekspansive pengepolitik både i Euroområdet og såmænd også i USA er med til at lægge ved på inflationsbålet,” siger Torben Mark Pedersen.

”Derfor opfordrer Dansk Erhverv på det kraftigste til, at politikerne ikke yderligere puster til ilden med nye skatter og afgifter. Fedtafgiften, der træder i kraft fra den 1. oktober, vil isoleret set løfte prisniveauet med yderligere 0,2-0,3 procentpoint, og det vil således sænke reallønningerne og ramme det private forbrug,” siger han.

”At S-SF vil fordoble fedtafgiften, gør kun ondt værre på et meget kritisk tidspunkt i konjunkturforløbet, og dertil kommer hele pakken af nye afgifter på cigaretter, slik, sodavand og sukker. Det vil føre til prisstigninger, der vil kunne mærkes af almindelige forbrugere på deres pengepung, men som så sandelig også vil ramme det private forbrug hårdt og risikerer at slå dansk økonomi ud af kurs. Det er gift for økonomien med nye skatter og afgifter,” siger Torben Mark Pedersen.