Flyttemand Olsen og Meyer er røget til tops

Over 40 år efter at flyttemand Olsen, Meyer og Emma i Rottehullet gik over DR-skærmen for første gang, er der stadig godt liv i ’Huset på Christianshavn’.

I hvert fald blev serien i sidste uge den mest solgte tv-serie-dvd i Danmark, ifølge brancheorganisationen IFPI’s officielle hitliste.

Serien er røget til tops, efter at DR Multimedie forleden udgav en dvd-boks med samtlige 84 afsnit og mere end 40 timers fjernsyn fordelt på 10 dvd’er.

”Jeg er på sin vis overrasket – og så alligevel ikke. For ’Huset på Christianshavn’ er – på linje med imponerende mange andre serier fra DR af nyere og ældre dato – for længst blevet en del af den danske kulturarv. Når det er sagt, er jeg jublende begejstret over, at Meyer, Flyttemand Olsen og alle de andre elskede og elskelige figurer stadig finder vej til danske hjem, her mere end 40 år efter det til tider ganske dysfunktionelle slæng tonede frem på skærmen første gang,” siger Christian Odd Wiberg, der er multimedieredaktør i DR Multimedie.

1,5 millioner dvd’er gennem årene
Han mener, at topplaceringen vidner om, at den gode historie, de uforlignelige skuespilpræstationer og den stemningsmættede iscenesættelse ikke er blevet tygget i stykker af tidens tand. På rollelisten i serien var for eksempel Helle Virkner, Arthur Jensen, Poul Reichhardt, Jes Holtsø, Kirsten Walther, Paul Hagen og Lis Løwert.

’Huset på Christianshavn’ blev instrueret af Erik Balling, Ebbe Langberg og Tom Hedegaard, og blandt forfatterne var for eksempel Lise Nørgaard, Paul Hammerich, Leif Panduro, Benny Andersen og Johannes Møllehave.

Sammenlagt er der gennem årene blev solgt omkring 1,5 millioner dvd’er med ’Huset på Christianshavn’, der udover at være vist på DR TV også røg ud i stuerne i DDR i perioden 1975-1982 under titlen ’Oh, diese Mieter’.

”Danskernes store interesse for serien giver også løfter for fremtiden, hvor Sarah Lund, Birgitte Nyborg og andre af DR Fiktions kendte figurer kandiderer til at opnå samme ikon-status som beboerne i det berømte gule hus på Christianshavn,” siger Christian Odd Wiberg.

Havde nok taget en bajer
Hvis Flyttemand Olsen og venner stadig havde levet, ville de helt sikkert have taget en øl i ’Rottehullet’ over resultatet. Her ville de så også kunne glæde sig over, at serien også klarer sig godt på DRs netsted med arkivguld – dr.dk/bonanza. Her er ’Huset på Christianshavn’ blandt de mere populære programmer, som danskerne gerne vil gense. For eksempel er første afsnit blevet startet over 129.000 gange.

DR K viser for øvrigt syv afsnit af ’Huset på Christianshavn’ igen i uge 39 – første gang mandag den 26. september klokken 19.30.