EM til Danmark

Julen faldt tidligt i år, da UEFA klokken 15.50 i dag telefonisk meddelte DBUs U/21-landsholdssekretær Christian Bordinggaard, at Danmark var udpeget som vært for EM-slutrunden for U/21-landshold i sommeren 2011.
Mike Jensen og Anders Randrup kan begge spille på det hold, der repræsenterer Danmark ved EM-slutrunden for U/21-landshold, der bliver spiller i Aalborg, Herning, Viborg og Århus i 2011. Foto Anders Kjærbye.
Der bliver tale om en stjerneparade, når Dansk Boldspil-Union i 2011 byder Europas otte bedste U/21-landshold velkommen til Århus, Aalborg, Viborg og Herning.
Navne som spanske Bojan Krkic, engelske Theo Wallcott, walisiske Aaron Ramsey, serberen Miralem Sulejmani og danske Nicklas Bendtner har allerede slået igennem på internationalt niveau for deres respektive klub- og landshold. Fælles for dem alle er, at de fortsat har alderen til at deltage, når EM-slutrunden ruller over Danmark i sommeren 2011.
Ultimative udviklingsmiljø
Det var U/21-landsholdets sekretær Christian Bordinggaard, der torsdag klokken 15.50 modtog telefonopkaldet fra UEFA med den glædelige besked. Og glæden blev ikke mindre, da Christian Bordinggaard sendte beskeden gik videre til sin lillebror, U/21-landsholdets træner Keld Bordinggaard:
”Den slutrunde giver os de ultimative præmisser for arbejdet med 88, 89 og 90 årgangene. Som fødte deltagere kan vi arbejde udviklingsorienteret frem til slutrunden og dermed optimere mulighederne for at toppe og præstere maksimalt ved selve slutrunden. Det er den ultimative model,” siger Keld Bordinggaard.
UEFA’s største turnering i 2011
Slutrunden for U/21-landshold har oplevet en eksplosiv vækst, og vil i 2011 være den største turnering for herrer det år:
“Det er vigtigt, at folk forstår, at selvom et U/21-europamesterskab af navn fremstår som en ungdomsturnering, så er det langt fra tilfældet. Der er tale om det næststørste mesterskab i UEFA regi med deltagelse af topprofessionelle spillere. Derfor vil der blive stillet store krav til arrangørlandene. Og Danmark har i de sidste tre dage vist, at man kan opfylde disse krav – og har de nødvendige faciliteter,” fortalte UEFA’s delegationsleder Mikael Salzer, da han besøgte Danmark i september måned for at se nærmere på de fire stadions og værtsbyer.
Opgavens størrelse kommer dog ikke bag på DBUs formand Allan Hansen
”Vi ved, at U/21-slutrunden er den største fodboldbegivenheden for UEFA i 2011. Ved slutrunden i 2004 var der 53 millioner tv-seere og 111.000 tilskuere. I Holland tre år senere var der over 75 millioner tv-seere og 212.000 tilskuere. Det er jo enorme tal, og vi glæder os til at vise Europa, at vi også kan løfte en opgave af denne størrelsesorden,” fortæller en stolt formand, der glæder sig til opgaven:
"I hele budfasen har vi haft et forbilledligt samarbejde med de fire værtsbyer, og sammen er jeg sikker på, at vi vil sætte en ny standard for, hvordan en U/21-slutrunde kan organiseres til glæde for alle fodboldelskere i Europa,” slutter Allan Hansen.
DBUs største opgave i 120 år
DBU har tidligere afholdt EM-slutrunder for både kvinde- og U/17-landshold samt to UEFA Cup-finaler, men ifølge generalsekretær Jim Stjerne Hansen, er der ingen tvivl om, at en U/21-slutrunde bliver den hidtidige største udfordring:
"Det bliver den største opgave DBU arrangementsmæssigt har skullet løfte i unionens godt 120-årige historie. Vi ser frem mod den store udfordring, som vil kræve etablering af en selvstændig enhed med betydelige ressourcer, der alene skal anvendes til at sikre en afvikling af europamesterskabet for U/21-landshold i 2011 i Danmark på et hidtil uset niveau,” slutter Jim Stjerne Hansen.
Arbejdet starter med det samme
For første gang i UEFA’s historie deltager samtlige af UEFA’s 53 medlemslande i kvalifikationsturneringen til U/21-slutrunden, og der bliver ikke tid til at hvile på laurbærrene.
Allerede den 17. december afholdes det første møde med UEFA på dansk grund, hvor man blandt skal diskutere præmisserne for lodtrækningen til de indledende kvalifikationspuljer den 4. februar.